Ansøgning om genetableringsstøtte

Formålet med genetableringsstøtte er, at du hurtigt kan genindtræde i dit erhverv som fisker, fanger eller landbrugere, i en situation eller pga. en hændelse som gør det svært at opretholde dit erhverv. Genetableringsstøtten skal dermed sikre at du undgår at være modtagere af offentlig hjælp. Genetableringsstøtten kan ikke udbetales, hvis tabet kunne være dækket af en privat forsikring. Genetableringsstøtte kan derfor kun udbetales i de situationer, hvor du ikke kunne have tegnet en forsikring.

Men hvis du ikke har økonomi til at kunne tegne en forsikring selv fordi du har haft en årlig indtjening på 250.000 kr. eller derunder i de sidste 3 år, og samtidigt har en gennemsnitlig formue svarende til 100.000 kr. eller derunder i de sidste 3 år, så kan du få genetableringsstøtte selvom du ikke har en forsikring.
Genetableringsstøtte udbetales som en engangsydelse på mellem 2.000 – 50.000 kr. Der er altså tale om støtte i forbindelse med tab og ikke fuld dækning af tab. Der udbetales støtte indtil puljen er opbrugt.

Fiskere, fangere og landbrugere i Grønland kan få udbetalt genetableringsstøtte for erhvervsmæssigt tab eller nærliggende risiko for tab forårsaget af:

1) Tingskade, f.eks. ødelagt eller skadet motor, bygning, båd eller udstyr (der kan ikke udbetales genetableringsstøtte for skader som følge af slitage eller manglende vedligeholdelse),
2) Bortkomst af erhvervsrelateret udstyr, f.eks. mistede redskaber som garn
3) Alvorlig sygdom eller uarbejdsdygtighed som har betydet mistet materiel eller at materiel er gået i forfald fordi man ikke har været i stand til at vedligeholde det.
4) Generelle erhvervsmæssige hindringer som ekstraordinære situationer eller hændelser som f.eks. at hundefoder ikke er tilgængeligt enten pga. manglende ressourcer eller unormale prisstigninger.

Du skal være opmærksom på at det er et krav, at du kan dokumentere skaden eller hændelsen.

Der kan også ydes genetableringsstøtte i form af økonomisk hjælp, hvis din erhvervsindtægt med kort varsel fuldt ud, eller i omfang der gør det meget svært at dække de daglige udgifter, forsvinder på baggrund af klimatisk betingede vanskeligheder eller anden katastrofelignende hændelse, f.eks.:

• Piteraq,
• eller angreb på afgrøder af ikke almindelige eller kendte skadedyr pga. højere varmetemperature,
• eller fiskere eller fangere som ikke kan fiske og fange på grund af for lidt eller meget is,
• eller at fangstdyrene rammes af sygdomme som gør fangst svært eller umuligt.

Der vil som udgangspunkt ikke være tale om en akut katastrofelignende hændelse, hvis kun 1 person er påvirket af den indtrufne situation.
Hvis der er tale om gentagne skader eller bortkomst af samme type udstyr kan du tidligst søge om genetableringsstøtte 3 år efter du sidst fik udbetalt genetableringsstøtte for samme skade eller mistet udstyr.

Du skal opfylde følgende betingelser for at kunne ansøge om genetableringsstøtte:

• Du skal være erhvervsfisker, erhvervsfanger eller landbrugere i Grønland med aktiv fiskerilicens, erhvervsjagtbevis eller dokumentation for udøvelse af erhvervsmæssigt landbrug.
• Din forsikring ikke dækker tabet eller situationen/hændelsen.
• Undtagelsesvist kan du forelægge dokumentation for indtægter på 250.000 kr. eller derunder og formue svarende til 100.00 kr. eller derunder i de sidste 3 år og dermed modtage støtte selvom du ikke har tegnet forsikring.
• Hvis der søges om genetableringsstøtte pga. skade eller bortkomst af udstyr, så skal ansøgningen indgives senest 30 kalenderdage efter, at skaden eller bortkomsten er sket.

Du kan få hjælp til at søge om genetableringsstøtte hos enten hos erhvervskonsulenten i din kommune eller hos KONFIFA www.konfifa.gl eller email: info@aapisi.gl

Vil du søge om Genetableringsstøtte, skal du udfylde et ansøgningsskema. Ansøgningen sendes til Departementet for Fiskeri og Fangst: esu@nanoq.gl

Vær opmærksom på at, hvis der søges om genetableringsstøtte pga. skade eller bortkomst af udstyr, så skal ansøgningen indgives senest 30 kalenderdage efter, at skaden eller bortkomsten er sket.

HENT ansøgningsskema til genetableringsstøtte

Du kan også få ansøgningsskemaet på dit lokale servicecenter, i Departementet for Fiskeri og Fangst eller hos konsulenten hos KONFIFA.

Sammen med din ansøgning skal du vedlægge følgende:

Dokumentation for at du er en erhvervsfisker, erhvervsfanger eller erhvervsmæssige landbrugere. Erhvervskonsulenten i din kommune, eller konsulenttjenesten kan lave en støtteskrivelse til dig.

• Indkomstoplysninger for de sidste 3 år,
• Beviser for at du er erhvervsfisker, erhvervsfanger eller landbrugere,
• Tilbud fra Leverandør på indkøb eller reparation af materiel,
• Hvor meget støtte du ansøger om,
• Beskrivelse af hændelsesforløb samt dokumentation herfor inkl. Dato for skade eller bortkomst,
• Bevis for forsikring eller,
• Dokumentation for en formue svarende til 100.000 kr. eller derunder.

Bemærk: Genetableringsstøtte udbetales som en engangsydelse kr. 2.000,00 - kr. 50.000,00

Du kan få hjælp til at søge om genetableringsstøtte hos enten hos erhvervskonsulenten i din kommune eller hos KONFIFA www.konfifa.gl eller email: info@aapisi.gl

Når du har indsendt din ansøgning, bliver din ansøgning registreret af Departementet for Fiskeri og Fangst, og du modtager en bekræftelse på, at de har modtaget din ansøgning.

• Ansøgningen bliver behandlet af Departementet for Fiskeri og Fangst.
• Departementet for Fiskeri og Fangst henvender sig til dig, hvis ansøgningen ikke er komplet. Hvis alt dokumentation er vedlagt, kan sagsbehandlingen går i gang.
• Hvis der er tale om en ansøgning på baggrund af katastrofelignende hændelser eller klimatiske hindringer, så vil alle ansøgninger om samme hændelser blive behandlet samlet for at kunne vurdere om hændelsen lever op til kravene i lovgivningen.
• Når sagsbehandlingen er overstået, bliver der

o Udbetalt støtte til de ansøgere, som har opfyldt kravene
o Sendt et begrundet afslag til de ansøgere, der ikke lever op til kravene

Den normale sagsbehandlingstid er 10 arbejdsdage, hvis ansøgningen er fuldstændig.
Hvis der er tale om katastrofelignende hændelser eller klimatiske hindringer kan der gå længere tid fordi alle ansøgningerne skal vurderes samlet.

Du har pligt til at oplyse Departementet for Fiskeri og Fangst, hvis der sker ændringer i de oplysninger som du har fremsendt til behandling i forbindelse med ansøgningsprocessen.

Når ændringerne er modtaget, kan sagsbehandlingen genoptages.

Det er dit ansvar at sikre at de oplysninger som du fremsender til behandling i forbindelse med ansøgninger om genetableringsstøtte er korrekte og retvisende for din situation.

Der er ingen ansøgningsfrist for genetableringsstøtte, hvor ansøgningerne behandles løbende over hele året. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du søger om genetableringsstøtte på grund af skade på eller bortkomst af udstyr og materiel, så skal du indsende ansøgningen senest 30 dage efter skaden eller bortkomsten er sket.

Afgørelser truffet af Departementet for Fiskeri og Fangst kan ikke påklages til en anden administrativ myndighed.

Departementet for Fiskeri og Fangst

Imaneq 1A, 701
Postboks 269
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
Fax: (+299) 34 63 55
E-mail: apn@nanoq.gl / esu@nanoq.gl

Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.