Enhver voksen borger har pligt til at forsørge sig selv, sin ægtefælle og sine børn under 18 år.
Offentlig hjælp har til formål til at forebygge, at personer, der har eller kan få vanskeligheder ved at fastholde et arbejde, får behov for hjælp til forsørgelse og at skabe økonomisk sikkerhedsnet for personer, som ikke på en anden måde kan skaffe det nødvendige til sig selv og sin familie. Formålet med at yde økonomisk hjælp er at sætte modtageren af hjælpen i stand til at klare sig selv. Ansøgeren skal også derfor efter evne udnytte og udvikle sin arbejdsevne. Borgeren skal ud fra sine behov og forudsætninger have mulighed for indflydelse og medansvar ved tilrettelæggelse af hjælpen.
Midlertidig ydelse
Offentlig hjælp er en midlertidig ydelse, som ophører, når borgeren bliver jobparat, vinder fodfæste på arbejdsmarkedet eller overgår til en anden offentlig ydelse, f.eks. førtidspension.
Subsidiær mulighed
Offentlig hjælp er en subsidiær mulighed.
Det vil sige, hvis der er mulighed for anden indkomst til forsørgelse mv., skal denne mulighed anvendes, før der kan søges om offentlig hjælp.
Typer af offentlig hjælp
Der er to typer af offentlig hjælp: takstbestemt hjælp og trangsbestemt hjælp.
Takstbestemt hjælp er knyttet sammen med krav om at du som modtager af takstbestemt hjælp står til rådighed for kommunalbestyrelsen og kan påtage dig anvist arbejde samt medvirke til udarbejdelse og gennemførelse af handlingsplaner. Det betyder, at din erhvervsvirksomhed skal stilles i bero i den periode, du modtager takstbestemt hjælp.
Trangsbestemt hjælp er knyttet til ekstraordinære og uforudsete omstændigheder og hvor du ikke selv har økonomisk mulighed for at afholde udgiften eller hvor afholdelse af udgiften i afgørende grad vil vanskeliggøre mulighederne for at klare dig selv i fremtiden.