Faktaboks
- Varighed: 6-12 måneder
- Ansøgningsfrist: 1. december
- Adgangskrav (niveau): Flere muligheder
- Lokation: Kangerlussuaq + rejser
- Økonomi: Særlige forhold
- Undervisningssprog: Grønlandsk og dansk
ET SÆRLIGT FÆLLESSKAB I ARKTIS
Drømmer du om en oplevelsesrig hverdag, hvor du sammen med andre unge mennesker vil tilegne dig militære og beredskabsmæssige kompetencer, og hvor du samtidig får et robust fundament for din fremtid? Har du mod på at starte på en uddannelse i Grønland, der sigter mod at styrke det grønlandske samfunds beredskab og robusthed? Så er Arktisk Basisuddannelse måske noget for dig.
Som elev på Arktisk Basisuddannelse vil du gennemføre en spændende værnsfælles basisuddannelse med et beredskabsmæssigt fokus og samtidig skabe forudsætning for at videreuddanne dig i Forsvaret. Efter gennemførsel af uddannelsen får du nemlig mulighed for at fortsætte din uddannelse og karriere i Søværnet, Flyvevåbnet eller Hæren, såvel som i Forsvaret generelt. Du vil blive uddannet bredt i soldaterfærdigheder og løsningen af beredskabsmæssige opgaver, og vil som elev blive en del af et unikt fællesskab, hvor du samarbejder med både civile og militære kollegaer.
Uddannelsen kræver at du gennemfører 6 måneders basisuddannelse. Du vil her modtage uddannelse og træning, som vil styrke dig både fysisk og mentalt, samt lære dig at arbejde under pres, i tæt samarbejde med andre.
Du vil efter endt basisuddannelse have mulighed for at indgå i et op til 6 måneders perspektiveringsforløb, med henblik på at omsætte dine tillærte kompetencer til praktiske færdigheder i en civil, såvel som i en militær kontekst.
Bemærk, at du skal være bosat i Grønland for at søge uddannelsen.
Uddannelsens opbygning
• Basismodul (18 uger)
• Indsatsmodul (3 uger)
• Maritimt modul (3 uger)
• Perspektiveringsforløb (op til 6 måneder)
For at søge uddannelsen skal du være:
• Fyldt 18 år ved uddannelsens start.
• Være bosat i Grønland.
For at komme ind skal du:
• Gennemføre en skriftlig intelligenstest på grønlandsk eller dansk.
• Opfylde Forsvarets basis helbredskrav.
Afprøvningen:
• Generelt:
Til afprøvningen bliver du klogere på, og hører mere om hverdagen under Arktisk Basisuddannelse. Alt sammen så du bedre kan vurdere, om uddannelsen er noget for dig. Du skal også tage en skriftlig prøve, og dit helbred undersøges af en læge, for at finde ud af, om du er egnet til at påbegynde uddannelsen.
• Skriftlig prøve (på grønlandsk eller dansk):
Den skriftlige prøve tager knap en time at gennemføre. Du bliver her testet inden for logisk tænkning og figursammensætning.
• Helbredsundersøgelse:
Helbredsundersøgelsen består af to dele.
I den første del bliver du målt og vejet og får testet dit syn og din hørelse. Ved denne del af undersøgelsen har du dit almindelige tøj på – men ikke sko.
Anden del af undersøgelsen foregår hos den tilstedeværende læge, der vurderer, om du helbredsmæssigt er egnet til uddannelsen. Konsultationen hos lægen foregår iført undertøj.
Gennemfører du afprøvningen og bliver erklæret egnet, kan du udover at søge Arktisk Basisuddannelse også søge:
Værnepligtsuddannelserne i Danmark, herunder Beredskabsstyrelsen.
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
- MitID
- Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
- Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
- dåbsattest
- bopælsattest
- karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
Du kan ikke søge fysisk eller i papirform. Du kan ansøge uddannelsen, på forsvaret.dk/gronland såfremt du har gennemført en afprøvning.
Det er Arktisk Kommando og Forsvarets Personalestyrelse der sagsbehandler din ansøgning. Den forventede sagsbehandlingstid er 4 uger efter ansøgningsfristen.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter 5 maj
Udbyder
Arktisk Kommando
Økonomi
Du får i 2024 8.997,33 kr./md. Derudover får du fri bolig, kost, frirejse, beklædning mv.
Praktikforhold
Du skal ikke i praktik.
Kvalifikationsniveau
-
Fremtidsmuligheder/jobs
Du vil efter endt uddannelse få udleveret et bevis på din gennemførte uddannelse, samt en udtalelse fra Arktisk kommando og myndigheder hvor du har gennemført perspektiveringsforløb.
Ved gennemført uddannelse vil du have mulighed for at søge ind på en af forsvarets funktions- og/eller befalingsmandsuddannelser, Politiskolen i Grønland samt videreuddannelse inden for brand, redning og miljø ved Redningsberedskabet.
Uddannelsesplan
https://karriere.forsvaret.dk/uddannelse/interne-uddannelser/arktisk-basisuddannelse-dansk/
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen, kan du rette henvendelse til Arktisk Kommando, eller Forsvarets Personalestyrelse.
- Selvstyrets bekendtgørelse om honorering af og udgiftsgodtgørelse til bestyrelsen for Grønlands Nationalteater (Selvstyrets bekendtgørelse om honorering af og udgiftsgodtgørelse til bestyrelsen for Grønlands Nationalteater)
- Selvstyrets bekendtgørelse om lærlinge i bygge- og anlægsarbejder (Selvstyrets bekendtgørelse om lærlinge i bygge- og anlægsarbejder)
- Inatsisartutforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap (Udlægning af handicapforsorgen til kommunerne) (Inatsisartutforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap (Udlægning af handicapforsorgen til kommunerne))
- Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (hjemmel til at udbyde andre uddannelser og kompetencegivende forløb, dispensationsmulighed vedrørende lærlingekontrakt, præcisering af bestemmelser vedrørende skolepraktik, vedtægter m.v. samt ophævelse af landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik) (Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (hjemmel til at udbyde andre uddannelser og kompetencegivende forløb, dispensationsmulighed vedrørende lærlingekontrakt, præcisering af bestemmelser vedrørende skolepraktik, vedtægter m.v. samt ophævelse af landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik) )
- Selvstyrets bekendtgørelse om voksenuddannelser (Selvstyrets bekendtgørelse om voksenuddannelser)
Arktisk Kommando - Issittumi Sakkutooqarfik
Aalisartut Aqqutaat 47
3900 Nuuk
Telefon: +299 36 40 00
Mail: FKO-KTP-AKO@mil.dk
Vil du vide mere om Arktisk Basisuddannelse, så kontakt os på +45 72 81 90 00 mandag til torsdag kl. 10-14 eller fredag kl. 10-12.