Faktaboks
- Varighed: 4 år
- Ansøgningsfrist: -
- Adgangskrav (niveau): Folkeskole
- Lokation: Sisimiut
- Økonomi: Uddannelsesstøtte
- Undervisningssprog: Grønlandsk og dansk
Kan du se dig selv som fører af store entreprenørmaskiner, mens du er i gang med at bygge en vej, havn eller lufthavn? Brænder du for at være med til at skabe Grønlands fremtid med udvinding af undergrundens ressourcer? Hvis ja, så er Maskinentreprenør- og minesvend uddannelsen valget for dig.
Uddannelsen indeholder blandt andet:
- Kendskab til brug og vedligeholdelse af forskellige entreprenørmaskiner
- Lære om bygge- og anlægsbranchens forhold i Grønland
- Teori og praktik indenfor anlægsteknik som f.eks. byggemodning, vejanlæg og vandbygningsarbejder.
- Efterforskning i nye udvindingsområder
- Fjeldboring og fjeldsprængning
- Processer brugt i udtagning af mineraler i Grønland
- Brug af entreprenørmaskiner i åbne miner
Uddannelsen
Uddannelsen består af 2 år på Råstofskolen efterfulgt af 2 års praktikophold. Det hele afsluttes med "Indstilling til Svendeprøve", hvorefter man kan tage eksamen og ved dennes beståelse modtage et svendebrev.
Eleverne går 2 år på Råstofskolen i Sisimiut. Det første semester er et grundforløb, hvor du lærer om arbejdsforhold i entreprenør- og minebranchen. Grundforløbet skal bestås med minimumkarakteren ”D” i engelsk, dansk og matematikeksamener, samt beståelse af prøver i andre relevante fag.
I semester 2, 3 og 4 lærer du meget om teori og får en del erfaring med gennemførelse af arbejdet. Du forsætter med at øve dine sprog- og matematikfærdigheder.
Semester 4 afsluttes med eksamener i engelsk, dansk og matematik, samt et projekt i proces- og produktionsplanlægning med gennemsnitskarakteren “D”. Du har bestået grundkurset til sprængningsleder, og du har modtaget et kompetancebevis i alle certificerede maskinklasser.
Nu er du klar til at starte i praktik.
Praktik
I løbet af semester 4 får du mulighed for at undersøge og ansøge om en praktikplads, der opfylder dine mål. Målene for uddannelsen under praktik er klare, men dine mål inkluderer måske hvilken by, du gerne vil arbejde i, eller hvilken mine der er mest interessant for dig. Der er masser af praktikpladser i hele Grønland. Det er meget vigtigt, at du afslutter semester 4 med en lærlingekontrakt i hånden.
Efter 24 måneder i praktik indstiller din mester dig til svendeprøve i Sisimiut.
- Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen i engelsk, dansk og matematik - helst med gode karakterer i disse fag.
- Du skal være fyldt 16 år, inden skolen begynder.
- Hvis du ikke har kørekort, tilbyder skolen mulighed for at tage det inden du skal begynde i praktik.
- Du skal være i god fysisk form.
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
- MitID
- Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
- Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
- dåbsattest
- bopælsattest
- Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter løbende
Udbyder
KTI Sisimiut
Økonomi
Du kan søge om at få uddannelsesstøtte under hele uddannelsen gennem Sullissivik.
Praktikforhold
Du skal som udgangspunkt ikke have fundet en praktikplads som optagelseskrav.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 3 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Du får mulighed for at arbejde indenfor råstofs industrien.
Uddannelsen giver adgang til flere videregående uddannelser.
Uddannelsesplan
https://www.kti.gl/da/uddannelser/raastof/maskinentrprenoer-og-minesvend-uddannelseforloeb
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte skolen.
- Selvstyrets bekendtgørelse om honorering af og udgiftsgodtgørelse til bestyrelsen for Grønlands Nationalteater (Selvstyrets bekendtgørelse om honorering af og udgiftsgodtgørelse til bestyrelsen for Grønlands Nationalteater)
- Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (hjemmel til at udbyde andre uddannelser og kompetencegivende forløb, dispensationsmulighed vedrørende lærlingekontrakt, præcisering af bestemmelser vedrørende skolepraktik, vedtægter m.v. samt ophævelse af landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik) (Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (hjemmel til at udbyde andre uddannelser og kompetencegivende forløb, dispensationsmulighed vedrørende lærlingekontrakt, præcisering af bestemmelser vedrørende skolepraktik, vedtægter m.v. samt ophævelse af landstingslov om Oqaatsinik Pikkorissarfik) )
- Inatsisartutforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap (Udlægning af handicapforsorgen til kommunerne) (Inatsisartutforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til personer med vidtgående handicap (Udlægning af handicapforsorgen til kommunerne))
- Selvstyrets bekendtgørelse om voksenuddannelser (Selvstyrets bekendtgørelse om voksenuddannelser)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (Mulighed for optagelse på en erhvervsuddannelse uden praktikplads) (Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om erhvervsuddannelser og kurser på erhvervsuddannelsesområdet (Mulighed for optagelse på en erhvervsuddannelse uden praktikplads) )
KTI - Sisimiut
Adammip Aqq. 2
Box 1001
3911 Sisimiut
si@kti.gl
+299 86 16 00
(Mandag – Fredag 08:00-16:00)