Entreprenørmaskine mekaniker

Uddannelses ID: 202214

Ansøg her

Faktaboks

Varighed: 4 år og 6 måneder

Ansøgningsfrist: 1. marts og 1. september

Adgangskrav (niveau): Folkeskole

Lokation: Aars, DK

Økonomi: Lærlingeløn

Undervisningssprog: Dansk

Elsker du at rode med store entreprenørmaskiner? Vil du stå forrest, når entreprenørbranchens maskiner skal repareres og vedligeholdes, så er det her den helt rigtige uddannelse for dig.
Elsker du hvide skjorter og flotte rensede negle? Så er det nok ikke entreprenørmaskinmekaniker, du skal være. Er du derimod ikke bange for at blive beskidt, få olie på hænderne og rode med en motor? Ja, så er det her uddannelsen for dig!

Som entreprenørmaskinmekaniker reparerer og vedligeholder du gravemaskiner, læssemaskiner, bæltetraktorer, gummihjulslæssere, kraner og andre maskiner, der bruges på byggepladser og lignende steder. Du kan også vedligeholde maskiner og redskaber, der anvendes inden for landbruget og skovbruget.

Som entreprenørmaskinmekaniker skal du også kunne fremstille dele og reservedele selv. Arbejdet foregår ofte på særlige værksteder, men kan også foregå på maskinstationer og fabrikker for entreprenørmaskiner. Under din uddannelse arbejder vi med motorer, hydraulik, elektronik, kølesystemer, transmission og meget mere – det bliver ikke kedeligt. Du skal lære avanceret fejlfinding og indstilling af motorer og maskiner.

Kommer du langvejs fra, kan du roligt flytte ind på HEGs Skolehjem, som ligger i Aars og bo der gennem hele dit uddannelsesforløb. Det gør kun oplevelsen endnu federe.

Det høje faglige niveau på Entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen ruster dig til en verden af jobmuligheder inden for dit valgte speciale.

På skolen i Aars kan du vælge mellem følgende specialer:

  • Entreprenørmaskinmekaniker
  • Landbrugsmaskinmekaniker
  • Kranmekaniker
  • Landbrugssmed
  • Personliftmekaniker

Uanset speciale består uddannelsen af 7 hovedforløb. Det betyder, at du i alt skal være 35 uger på skolen.

De første tre hovedforløb er ens for alle specialerne, med undtagelse af kranmekanikerne.

Du kan afslutte din uddannelse som materielmekaniker efter 2 år og 6 mdr. på trin 1, eller du kan fortsætte med et af specialerne.

Hvad indeholder de syv hovedforløb?

  1. Hovedforløb
    Du lærer om forskellige materialer, svejsning, motorer og it. Du skal blandt andet lære de 4 takter, motorsynkronisering og diverse justeringer på motorer, og så skal du svejse og flammeskære.
  2. Hovedforløb
    Du lærer om sikkerhedseftersyn, elektronik, fagligt engelsk og it. Du vil blandt andet arbejde med lade- og starteranlæg, ohms lov, ladestrøm og spænding, men også lys, lygter, tegngivningsanlæg, tilkobling og en række regler.
  3. Hovedforløb
    Du lærer om transmission, hydraulik, elektronik, kundeservice og miljø. Du skal eksempelvis adskille en stor gearkasse, kunne forklare, hvordan de enkelte dele i den virker, hvorefter du skal samle og justere den. Du skal kunne opbygge hydrauliske og elektriske anlæg samt læse og tegne diagrammer. Du kan afslutte dette hovedforløb med en prøve som materielmekaniker.
  4. Hovedforløb
    Du lærer om dieselmotorer og hydrauliske anlæg, faglig it og fagligt engelsk. Du skal blandt andet arbejde med motorstyring og common rail teknologi, lave test af traktorer med effektudmåling og måling af brændstofforbrug, load sensing hydraulik, proportional hydraulik og hydrostatisk fremdrift mv.
  5. Hovedforløb
    Du lærer om sikkerhedseftersyn, transmission og entreprenørmaskiner. Fra dette hovedforløb vil du fokusere mere og mere på entreprenørmaskiner.
  6. Hovedforløb
    Du fortsætter med entreprenørmaskiner og arbejder med styre- og overvågningsanlæg, hydrauliske anlæg, innovation og iværksætteri.
  7. Hovedforløb
    Du fortsætter med entreprenørmaskiner og lærer desuden om lift og styre- og overvågningsanlæg, og så skal du til svendeprøve i den sidste uge, hvor du får mulighed for at vise alt det, du har lært.

Hvis du kommer direkte fra 9. klasse, skal du opfylde følgende adgangskrav til Grundforløb 1:

Adgangskrav til grundforløb 1

Du skal:

  • blive vurderet uddannelsesparat ved afslutningen af 9. klasse eller 10. klasse
  • bestå folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse
  • få mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse eller ved 10. klasseprøverne
  • få mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse (skriftlig) eller ved 10. klaseprøverne (skriftlig og mundtlig)
  • senest 1. marts sende din ansøgning via Optagelse.dk

Har du en uddannelsesaftale?
En anden mulighed er, at du skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, der omfatter grundforløbet. Har du det, opfylder du adgangskravene til grundforløbet. Det betyder, at du typisk vil kunne starte direkte på Grundforløb 2.

Hvis du er over 25 år gammel er adgangskravene:
En euv er en erhvervsuddannelse for dig, der er fyldt 25. Uddannelsen er særligt tilrettelagt for voksne

Med en euv bygger du videre på det, du allerede kan. Det betyder helt konkret, at har du relevant erfaring, kan euv være en kortere vej til at blive faglært.

En euv foregår på fuld tid og består som regel af både skole og praktik.

For at kunne søge optagelse på en euv skal du:

  • være 25 år eller derover

Derudover skal du som hovedregel:

  • have afsluttet folkeskolen eller tilsvarende undervisning
  • have mindst 2,0 i både dansk og matematik (6 efter gl. skala), enten ved afgangseksamen i 9. klasse, afsluttende prøver i 10. klasse eller en tilsvarende prøve
  • have en samtale med erhvervsskolen; erhvervsskolen skal vurdere, at du kan gennemføre uddannelsen.

Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.

Du skal bruge

• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.

Du skal ikke bruge

• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).

Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.

Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.

Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.

I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter i januar og august

Udbyder
Next KBH eller Media College Denmark

Økonomi
Du vil være på lærlingeløn, der er forskellige satser alt efter anciennitet, alder og tillæg.

Praktikforhold
Du skal som udgangspunkt have fundet en praktikplads som optagelseskrav.

Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 4 og 5 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.

Fremtidsmuligheder/jobs
Du får mulighed for at arbejde inden for produktion af film, tv og musik, på radio- og tv-stationer, i reklamebranchen eller indenfor udlejning af AV-udstyr. Brancherne er ofte præget af freelance arbejde. Uddannelsen kvalificerer dig til flere videregående uddannelser.

Uddannelsesplan
Du kan læse mere her: https://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelser/teknologibyggeriogtransport/film-og-tv-produktionsuddannelsen
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte uddannelsesinstitutionen.

Skrevet af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke

De Grønlandske Huse i Danmark

København (international vejledning)
www.sumut.dk

Odense
www.dgh-odense.dk

Aarhus
www.groenlandskehus.dk

Aalborg
dgh-aalborg.dk

 

Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.