Faktaboks
- Varighed: Fra 2 år og 6 måneder til 4 år og 6 måneder
- Ansøgningsfrist: 1 marts
- Adgangskrav (niveau): Flere muligheder
- Lokation: Gladsaxe, Danmark
- Økonomi: Lærlingeløn
- Undervisningssprog: Dansk
En køletekniker arbejder med forskellige køle- og klimaanlæg. På uddannelsen lærer du, hvordan du sætter anlæggene op, sætter dem i drift samt reparerer og vedligeholder dem.
Du lærer at arbejde med anlæg i alle størrelser fra små køleskabe til store industrianlæg. En vigtig del af arbejdet går ud på at justere anlægget, så det hverken er for koldt eller for varmt.
Som køletekniker lærer du også at rådgive kunderne, så de får et anlæg, der passer til deres behov og økonomi.
En køletekniker kører oftest rundt til kunderne og opstiller og servicerer køleanlæg. Det kan være i dagligvarebutikker, kølebiler, frysehuse eller fx på slagterier.
Uddannelsen til køletekniker giver dig grundlæggende erfaring med køleanlæg, klimaanlæg og varmepumpeanlæg.
På uddannelsen lærer du fx at vurdere frysebehov og energiforbrug. Du skal kunne vælge et køleanlæg, der svarer præcist til kundens behov, da det er energikrævende og dyrt at køle fx fødevarer ned.
Du lærer også om nye køleteknologier, da der sker meget forskning på området. Fx lærer du om energivenlige køle- og varmeløsninger.
Uddannelsens trin
Du kan afslutte uddannelsen som køleassistent (trin 1) eller køletekniker (trin 2):
• Køleassistent: Du lærer at montere mindre køleanlæg, efterse dem og udarbejde dokumentation efter gældende regler om sikkerhed og arbejdsmiljø. Du lærer også at sammenføje rør og lave køletekniske beregninger samt udføre eftersyn på anlæggene.
• Køletekniker: Du lærer at planlægge og montere kommercielle køleanlæg, samt lave beregninger og eftersyn på dem. En køletekniker arbejder med mange bøger og instruktioner på engelsk, så det er en fordel at være god til sprog.
De Grønlandske Huse i Danmark
København (international vejledning)
www.sumut.dk
Odense
www.dgh-odense.dk
Aarhus
www.groenlandskehus.dk
Aalborg
dgh-aalborg.dk