Faktaboks
- Varighed: 3 år
- Ansøgningsfrist: 1 september
- Adgangskrav (niveau): Folkeskole
- Lokation: Sisimiut
- Økonomi: Uddannelsesstøtte
- Undervisningssprog: Grønlandsk og dansk
Hvad er GUX?
Den gymnasiale uddannelse GUX er en boglig ungdomsuddannelse, som forbereder dig til videregående uddannelse. GUX udbydes i Aasiaat, Sisimiut, Nuuk og Qaqortoq samt online.
GUX omfatter 3-årige og 2-årige uddannelser samt enkeltfags- og suppleringskurser.
Hvorfor vælge GUX?
GUX udbyder mange forskellige studieretninger, der er tilpasset dine interesser og dine ambitioner om videre uddannelse.
En spændende uddannelse er vejen frem: Du får langt flere jobmuligheder. Flere og flere job kræver, at du har en uddannelse.
Du får mulighed for højere løn. Du kommer til at gennemgå en stor faglig udvikling, men også i høj grad en personlig og social udvikling.
Hvad er en studieretning?
En studieretning er en pakke af fag inden for et bestemt område. Du kan eksempelvis vælge en studieretning
med mange kreative fag som musik og billedkunst.
Fagenes niveauer
Fagene udbydes på forskellige niveauer, nemlig A, B og C. Fag på A-niveau er de højeste og fag på C-niveau er de laveste.
GUX-S tilbyder særligt tilrettelagte gymnasiale uddannelsesforløb for uddannelsessøgende med særlige behov. Det vil sige uddannelsessøgende med handicaps eller diagnoser, der gør, at de ikke vil kunne gennemføre den gymnasiale uddannelse på almindelig vis.
Alle 4 gymnasieskoler udbyder GUX-S.
For at blive optaget på GUX-S skal du have en dokumenteret diagnose som for eksempel autismespektrumforstyrrelser eller ADHD. Din ansøgning skal sendes til din lokale Majoriaq.
Grønlandsk A
Dansk A
Engelsk B
Matematik C
Samfundsfag C
Studieprojekt
Valgfag
For at blive optaget på GUX-S skal du have en dokumenteret diagnose som for eksempel autismespektrumforstyrrelser eller ADHD.
Gymnasiet du vælger som førsteprioritet i din ansøgning, vil vurdere om du behandles via:
• retskrav
• dispensation
• optagelsesprøve
Hvad er retskravet?
Hvis du opfylder følgende, så har du et retskrav på at blive optaget. Det vil sige, at du er garanteret optag:
• mindst har opnået karakteren E i projektopgaven
• mindst har opnået karakteren E i alle dine afsluttende standpunktskarakterer i 10. klasse
• mindst har opnået karakteren E i alle dine afsluttende obligatoriske prøver
Hvad er dispensation til retskravet?
Du har gode FA prøvekarakterer i fag som grønlandsk, dansk, engelsk og matematik, men du har en eller to FA prøvekarakterer som IKKE er bestået. I denne situation KAN rektor give dispensation for, at du ikke opfylder retskravet og optage dig. Du skal vedlægge personlig eller faglig begrundelse, hvis du ønsker at gymnasiet skal dispensere til retskravet.
Hvad er optagelsesprøve?
Optagelsesprøven bliver afholdt i april måned og er en multiple choice test i fagene grønlandsk, dansk, engelsk, matematik, naturfag og samfundsfag. Prøven tager 1 time. Optagelsesprøven kan tidligst tages foråret efter man har afsluttet folke¬skolen. Optagelsesprøverne foregår i Majoriaq, i bygdernes skoler og i De Grønlandske Huse for ansøgere fra Danmark. Ansøgere der består optagelsesprøven, er ikke sikret optag, men optages afhængigt af skolernes kapacitet.
Din ansøgning skal sendes til din lokale Majoriaq.
I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter i august
Udbyder
GUX Sisimiut
Økonomi
Du kan søge om at få uddannelsesstøtte under hele uddannelsen gennem Sullissivik.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 3 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Uddannelsen forbereder dig til flere videregående uddannelser.
Uddannelsesplan
PDF PJECEN
- Hjemmestyrets bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse (Hjemmestyrets bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse)
- Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse)
- Selvstyrets bekendtgørelse om studie- og ordensregler for den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets bekendtgørelse om studie- og ordensregler for den gymnasiale uddannelse)
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Gymnasial enkeltfagsundervisning, studieforberedende kurser og faglige mindstekrav) (Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Gymnasial enkeltfagsundervisning, studieforberedende kurser og faglige mindstekrav))
- Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Ansættelses- og afskedigelseskompetence) (Inatsisartutlov om ændring af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Ansættelses- og afskedigelseskompetence))
- Selvstyrets bekendtgørelse om undervisningskompetence på den gymnasiale uddannelse (pædagogikumbekendtgørelsen) (Selvstyrets bekendtgørelse om undervisningskompetence på den gymnasiale uddannelse (pædagogikumbekendtgørelsen))
- Selvstyrets bekendtgørelse om enkeltfag, suppleringskurser og selvstuderende på det gymnasiale område (Selvstyrets bekendtgørelse om enkeltfag, suppleringskurser og selvstuderende på det gymnasiale område )
- Selvstyrets bekendtgørelse om uddannelsesstøtte (Selvstyrets bekendtgørelse om uddannelsesstøtte)
- Selvstyrets lovbekendtgørelse af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets lovbekendtgørelse af Inatsisartutlov om den gymnasiale uddannelse)
- Selvstyrets bekendtgørelse om evaluering og dokumentation i den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets bekendtgørelse om evaluering og dokumentation i den gymnasiale uddannelse)
- Selvstyrets bekendtgørelse om læreplaner i den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets bekendtgørelse om læreplaner i den gymnasiale uddannelse)
- Selvstyrets bekendtgørelse om merit og anden fritagelse for undervisningen i den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets bekendtgørelse om merit og anden fritagelse for undervisningen i den gymnasiale uddannelse)
- Selvstyrets bekendtgørelse om optagelse på den gymnasiale uddannelse (Selvstyrets bekendtgørelse om optagelse på den gymnasiale uddannelse)
GUX - Sisimiut
Adammip aqq. 2
Box 1001
3911 Sisimiut
Tlf. +299 86 16 00 (mandag – fredag 08:00 – 16:00)
E-mail: si@kti.gl