Faktaboks
- Varighed: 2 år
- Ansøgningsfrist: 1 marts
- Adgangskrav (niveau): Særlige forhold
- Lokation: Danmark
- Økonomi: Særlige forhold
- Undervisningssprog: Dansk og Engelsk
På pilotuddannelsen lærer du at planlægge og føre et fly sikkert fra start til landing.
Vil du gerne arbejde som Erhvervspilot og tilrettelægge og gennemføre rute- og charterflyvninger? Så har du mulighed for at søge Erhvervspilot-uddannelsen (fastvingede fly). Uddannelsen varer ca. 2 år og foregår i Roskilde samt består af integreret teori og praktik (flyvning). Uddannelsen er inddelt i faser, der hver afsluttes med opnåelse af forskellige certifikater som bl.a. er erhvervsflyvercertifikat, MCC-certifikat samt Type Rating på Dash 8.
Grønlands Selvstyre yder særydelser til max. 6 pilotaspiranter pr. år. Optagelse af aspiranter skal så vidt muligt have en afbalanceret sammensætning af kvinder og mænd.
En pilots daglige arbejde består i:
• At tilrettelægge og gennemføre rute- og charterflyvninger.
• At tjekke flyet så det er fuldt luftdygtigt, herunder beregning af den rette mængde brændstof til en flyvetur, checke vejr, banerapporter etc. og sikre flyets vægt og balance.
• At gennemføre flyvningen på det højst mulige sikkerhedsniveau. Piloter skal være indstillet på at arbejde på alle døgnets tider
For at blive optaget som aspirant, skal du leve op til følgende adgangskrav:
• en gymnasial eksamen med engelsk B og matematik B med mindst 7, eller engelsk A og matematik A med mindst 4 i gennemsnit i hvert fag (Standpunktskarakter)
eller
• HF-enkeltfagsprøve i engelsk B og matematik B med et karaktergennemsnit på mindst 7 i hvert fag, eller engelsk A og matematik A med mindst i gennemsnit i hvert fag (Standpunktskarakter).
I forbindelse med beregningen af karaktergennemsnit medtages alene eksamenskarakterer og ikke eventuelle årskarakterer. Ved uddannelsens påbegyndelse må ansøgeren max. være fyldt 35 år.
• At du opfylder selvstyrets betingelser for ansøgning – se mere om videregående uddannelser på særlige vilkår
• At du kan udfylde Tjekliste via den online ansøgning
• stillingsopslag
Særlige krav fra Air Greenland A/S
Uddannelsen administreres af Air Greenland A/S, der blandt de af Selvstyret indstillede ansøgere udvælger – med hensyntagen til de nødvendige kvalifikationer og beskæftigelsesmuligheder efter endt uddannelse – personer, der:
• har bestået teoriskolens obligatoriske optagelsesprøve,
• har bestået Air Greenland A/S’ psykologisk/psykotekniske prøve,
• har bestået den til erhvervsflyvercertifikat og instrumentbevis krævede lægeprøve
• fysisk kan betjene flight controls i selskabets fly uden ekstraordinære foranstaltninger, og i øvrigt skønnes egnet som pilot.
Du kan ansøge om uddannelsen via den gule knap for oven. Du skal derefter vælge pilotuddannelsen og gennemføre ansøgning, derefter skal du sende en mail til hrudvikling@airgreenland.gl og vedhæfte den udfyldte tjekliste, og tilføje bilag i form af bopælsattest, uddannelsesbevis og ren straffeattest. Når dette er gjort, skal du med det samme søge om uddannelsesstøtte hos De Grønlandske Huse. Det står forklaret i næste afsnit.
Derudover vil der være særlige prøver efter ansøgningen.
Optagelsesprøve
Inden optagelsen skal flere prøver gennemføres og bestås. Prøverne har til formål at vurdere ansøgerens egnethed i forhold til gennemførelse af uddannelsen og erhvervsfunktionen som pilot.
Følgende temaer indgår i prøverne.
Indledende samtaler:
Intelligensprøve
Her vurderes ansøgerens evne til problemløsning og til at tilegne sig ny viden og nye kundskaber. Egenskaber, der er væsentlige - dels for pilotens arbejdsfunktion og dels under uddannelsen, hvor store mængder teoretisk stof skal indlæres.
Kundskabsprøve
Her vurderes ansøgerens engelsk- og matematikkundskaber. Gode engelskkundskaber er nødvendige, da uddannelsen foregår på engelsk. Gode matematikkundskaber har betydning for en række fag, f.eks. navigation, flyteknik og datalære.
Teknisk-mekanisk prøve
Evnen til at tænke i tekniske-mekaniske sammenhænge vurderes ved denne prøve.
Prøve i tydning af fly-silhuetter
Ved denne prøve vurderes evnen til at visualisere, hvordan en flyvemaskines position ændres i rummet, når den manøvrerer - det vil sige evnen til at opfatte bevægelser i tre dimensioner.
Færdighedsprøve:
Ansøgerens evne til at arbejde med flere opgaver på en gang, f.eks. at bruge hænder samtidig med, at der løses mentale opgaver.
Interview
Udvælgelsesproceduren starter med et interview, der foretages af Air Greenland.
Udgifter til rejser i forbindelse med optagelsesprøver og samtaler betales af henholdsvis Air Greenland A/S. Derudover er det Air Greenlands uddannelsesafdeling, der vurderer tilfælde, hvor en aspirant ikke skønnes egnet til senere ansættelse i et koncessioneret luftfartsselskab, eller hvor en aspirant skal ophøre med uddannelsen.
Air Greenlands Flyvechefs afgørelse er endelig.
Der er indgået en aftale mellem uddannelsesstedet og Air Greenland, der indebærer, at Air Greenland skal orienteres, såfremt en aspirant ikke lever op til de uddannelsesmål, der er fastsat for at opnå prædikatet erhvervspilot.
Du kan ansøge om uddannelsesstøtte til erhvervspilotuddannelsen ved at udfylde ansøgningsskema til uddannelsesstøtte til uddannelser udenfor Grønland:
Ansøgningsskemaet skal sendes til uddannelse@sumut.dk I Det Grønlandske Hus i København senest d. 1. marts.
Ansøgningsskemaet skal være vedlagt en levnedsbeskrivelse.
Din ansøgning om støtte behandles herefter af Husets uddannelsesvejledere, som vurderer, om du opfylder Grønlands Selvstyres adgangskrav til uddannelsen og i øvrigt er støtteberettiget til en uddannelse uden for Grønland.
Hvis du lever op til adgangskravene, vil du primo april få tilsendt et betinget tilsagn om støtte, og din ansøgning overgår herefter til Air Greenland til endelig afgørelse.
Find mere information om uddannelsesstøtte udenfor Grønland her:
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
Du kan ikke ansøge fysisk, du skal bruge MitID.
Det er Air Greenland der sagsbehandler dine ansøgninger. Du skal dog ansøge om uddannelsesstøtte hos De Grønlandske Huse, som de sagsbehandler.
Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte Air Greenland og De Grønlandske Huse.
Uddannelsesstart
Uddannelsen begynder i august eller september, men du skal være klar til helbreds og andre tests i april eller maj.
Udbyder
Air Greenland & Center Air Pilot Academy
Økonomi
Air Greenland A/S og Grønlands Selvstyre har indgået en samarbejds- og finansieringsaftale vedrørende uddannelse af piloter i Grønland. Ifølge denne aftale skal de optagede pilot-aspiranter betale halvdel af udgifterne til uddannelsen. Egenfinansieringen kommer til at foregå gennem optagelse af et særligt Iån hos Uddannelsesstøtteforvaltningen i størrelsesordenen ca. 350.000 - 400.000 kr., der som andre Iån skal betales rente på.
Du kan søge om at få dansk SU og et tilskud til at betale for uddannelsen. Søg om SU og Iæs mere på www.su.dk
Praktikforhold
Du skal ikke have fundet en praktikplads som optagelseskrav.
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Når du er færdiguddannet som erhvervspilot, kan du søge job hos store eller små flyselskaber. Det kan være charterflyvning for rejseselskaber, ruteflyvning, flyvning af privatfly eller taxafly.
Bolig
Air Greenland A/S kan stille møbleret værelse til rådighed, som aspiranten selv betaler, pt. 3.200 kr./måned i uddannelsestiden.
Uddannelsesplan
Du kan læse mere her
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte Air Greenland på hrudvikling@airgreenland.gl
Hvis du vil klage over uddannelsesstøtte eller andet skal du kontakte De Grønlandske Huse på illu@sumut.dk
De Grønlandske Huse i Danmark
København (international vejledning)
www.sumut.dk
Odense
www.dgh-odense.dk
Aarhus
www.groenlandskehus.dk
Aalborg
dgh-aalborg.dk