Journalistik (BA)

Uddannelses ID: 393012

Ansøg her

Faktaboks

  • Varighed: 3,5 år
  • Ansøgningsfrist: 1 marts
  • Adgangskrav (niveau): Flere muligheder
  • Lokation: Nuuk
  • Økonomi: Uddannelsesstøtte + lærlingeløn
  • Undervisningssprog: Dansk, engelsk og grønlandsk
Er du nysgerrig af sind, og kunne du godt tænke dig at leve af at undersøge, afdække og formidle centrale emner i det grønlandske samfund og i udlandet?

”Som studerende på bacheloruddannelsen i Journalistik bliver du klædt på til at løse journalistiske opgaver på de trykte medier, tv, radio og web” - Naja Paulsen, afdelingsleder

Uddannelsen er både praktisk og teoretisk orienteret. Du får kompetencer inden for journalistiske metoder og sprog samt en forståelse for samfundets strukturer og systemer.
Uddannelsen kræver gode samarbejdsevner, disciplin og selvstændighed, da journalistik handler om at være opsøgende og initiativrig. Du kommer til at møde såvel store som små; kendte, glemte og ganske almindelige borgere.
Journalistuddannelsen er en uddannelse i et fag med mange privilegier og et stort ansvar. Det gælder både under uddannelsen, i praktikperioden og senere som færdiguddannet bachelor i Journalistik.

Du vil blive undervist i journalistikkens verden og få indblik i, hvordan forskellige verdener arbejder i teori og praksis.
Derudover vil du blive undervist i journalistikkens akademiske verden, eksempelvis i mediesociologi, medieret, moderne samfundsforhold og videnskabsteori.
Journalistik handler om at idèudvikle, indsamle viden, vinkle en historie, interviewe og formidle. Så handler det også om at kunne reflektere og analysere samt at have viden, etik og moral.
Derfor skal du lære, hvordan samfundet og verden er skruet sammen, hvordan regler og etiske spørgsmål skal håndteres. Derudover kan du fordybe dig i fagets fagre verden og udvikle dine personlige kompetencer.

Det tager 3 1/2 år at blive bachelor i journalistik, hvoraf det ene år er i lønnet praktik. Desuden skal du bruge et semester i udlandet, og derefter har du mulighed for at læse videre til kandidat - cand.public.
Ved at tage kandidatgraden i journalistik, kan du styrke din almene journalistuddannelse og opnå en dybere faglig specialisering. Det tager 2 år at blive kandidat.


Et år af bacheloruddannelsen i journalistik bruges i praktik på mediearbejdspladser og kommunikations/informationsafdelinger.
Som praktikant er du med til at producere historier - hvad enten det er på skrift, i radio, på web eller tv.

Samtidig er det vigtigt at få en bred journalistisk uddannelse. Derfor skal du være i praktik på mindst to forskellige praktiksteder i løbet af praktikåret.
Afdeling for Journalistik har praktikaftaler med alle større mediearbejdspladser i Grønland, så der er mulighed for at prøve kræfterne af på præcis den del af journalistikken, du brænder mest for. KNR er den største aftager af vore praktikanter, hvor især Qanorooq og Radioavisen har tradition for at have journalistpraktikanter hvert år.

Derudover er Sermitsiaq og AG samt Nuuk TV gode praktikpladser, men det er også muligt at være i praktik andre steder end i Nuuk.
Regionalradioerne i Qaqortoq og Ilulissat tager gerne imod praktikanter, ligesom det er muligt at være i praktik eksempelvis i Danmark, hvis en praktikplads tager imod efter gældende regler.
Efterhånden har virksomheder og kommuner også kommunikationsafdelinger, som også tager imod praktikanter - hvis faciliteter og budget samt en uddannet praktikvejleder giver mulighed for det. TELE Greenland A/S, Mittarfeqarfiit A/S og Royal Greenland A/S er nogle af dem.

Afdeling for Journalistik og branchen anser praktikken som en meget vigtig del af uddannelsen. Det er her, at du som journalist møder den journalistiske virkelighed og prøver, hvordan det er at have deadlines, der skal overholdes, og lave produktioner som bliver set eller hørt af mange. Derfor gør Afdeling for Journalistik meget for at sikre de studerende et både udfordrende og lærerigt praktikophold.

Alle praktiksteder har uddannede praktikvejledere. Hver praktikant får lagt en personlig uddannelsesplan for praktikken, og under praktikken er praktikanterne i løbende kontakt med Ilisimatusarfik.

Der findes overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Naalakkersuisut for aflønning af journalistpraktikanter.

Adgangskravet er GUX-eksamen. Det forventes, at man har fagene grønlandsk og dansk på A-niveau og har opnået minimumkarakteren C. I faget engelsk forventes et B-niveau med minimumkarakteren D. Man kan optages med en udenlandsk eksamen, der kan ligestilles med en grønlandsk/dansk adgangsgivende eksamen.

Det anbefales, at kommende studerende har gennemført den samfundsfaglige studieretning.

Det afgørende adgangskrav til bacheloruddannelsen er en bestået optagelsesprøve. Optagelsesprøven udformes således, at den viser den optagelsessøgendes sans for journalistisk tænkning, almen viden om aktuelle samfundsforhold samt sproglige færdigheder på grønlandsk, dansk og engelsk. Tusagassiornermik Immikkoortortaq/Afdeling for Journalistik kan give dispensation til ansøgere med en anden uddannelsesbaggrund, hvis Institutrådet vurderer den som studiekvalificerende.

Optagelsesprøve:
Afdeling for Journalistik søger hvert år uddannelsessøgende til uddannelsesstart den 01. september.
Hvis du vil optages, skal du have bestået GU eller lignende. Du skal have afsendt din ansøgning inden d. 01. marts.
Derefter bliver du indkaldt til en optagelsesprøve. Dette sker som regel i april måned.
Prøverne holdes normalt i Nuuk, Sisimiut, Aasiaat og Qaqortoq (eller eventuelt et andet sted ved nærmere aftale).
Opgaverne er delt op i fem kategorier. Ansøgerne testes for deres paratviden samtidig med, at de får journalistiske opgaver - desuden testes de for deres grønlandske, danske og engelske sprogkundskaber. Du får besked om du har bestået eller ej inden d. 31. maj.
Du kan forhøre dig nærmere om optagelsesprøven ved henvendelse til de ansatte på Afdeling for Journalistik - bl.a. for at få indblik i hvordan du kan forberede dig til optagelsesprøven. I de senere år består ca. halvdelen af ansøgerne optagelsesprøven og starter dermed på uddannelsen i Afdeling for Journalistik.

Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.

Du skal bruge

• MitID
• Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
• Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.

Du skal ikke bruge

• dåbsattest
• bopælsattest
• Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).

Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.

Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.

Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.

I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Din ansøgning om optagelse bliver behandlet af Ilisimatusarfik, og din ansøgning om studiestøtte behandles af Uddannelsesstøtteforvaltningen, men begge administreres af Ilisimatusarfik.

Du får besked om du har fået afslag eller er optaget.

Husk at bekræfte din studieplads.

Hvis ikke du har afsluttet din adgangsgivende uddannelse kan du blive optaget med den betingelse, at du opnår et bestemt resultat i din afsluttende eksamen.
Husk at indsende det endelige eksamensbevis senest den 29. juni.

Senest den 15. august modtager du nærmere oplysninger fra Ilisimatusarfik om studiestart, uddannelsesstøtte, m.m.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter 1 september

Udbyder
Ilisimatusarfik

Økonomi
Du kan søge om at få uddannelsesstøtte under hele uddannelsen gennem Sullissivik.
Du vil være på lærlingeløn når du er i praktik, der er forskellige satser alt efter anciennitet, alder og tillæg.

Praktikforhold
Du skal som ikke have fundet en praktikplads som optagelseskrav

Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 6 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.

Fremtidsmuligheder/jobs
Som uddannet journalist kan du arbejde med nyheder og produktioner til forskellige medier - feks. tv, radio, web, aviser og kommunikationsafdelinger mfl.
Du kan specialisere dig inden for et bestemt område såsom politik (erhvervsjournalistik, politisk journalistik, udenrigsjournalistik eller anden form for specialisering), kultur, kriminalitet osv.
Du har også mulighed for at arbejde som freelance, eller være fast ved et nyhedsbureau.

Uddannelsesplan
https://da.uni.gl/media/2vvhgbdx/journalistik-studieordning.pdf
Du har ret til at klage over universitetets afgørelse om optagelse, hvis du mener, den er i strid med gældende regler. Klagen sendes skriftligt til studieadministrationen på: studieadm@uni.gl. Din klage skal begrundes, og være indleveret senest 4 uger efter at afgørelsen er meddelt.

Skrevet af: Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke

Ilisimatusarfik
Manutooq 1
Postboks 1061
3905 Nuussuaq
Telefon: +299 38 56 00
Mail: mail@uni.gl
Hjemmeside: www.uni.gl
Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.